spot_img
8.3 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
ArtikkelRoheline pidu ja raamat kõigile Villemitele, uudishimulikele ja lapsemeelsetele

Roheline pidu ja raamat kõigile Villemitele, uudishimulikele ja lapsemeelsetele

Helerin Väronen / Foto: Sibylle Tamm.

Eelmisel reedel, 29. septembril oli Ingliste haridus- ja kultuurikeskuses roheline pidu. Pille Matt esitles seal oma teist lasteraamatut, mis kannab pealkirja „Väike Villem“. Kuna Villem on roheliste juustega nukupoiss, oli terve raamatu esitluspidu kantud rohelisest toonist ja poisilikkusest.

Peo kuulutuses oli lubatud, et tuleb ka üllatus. Raamatu autor ise ka ei teadnud, mis see üllatus on. Üllatusesinejateks olid lapsed, kes esitasid raamatus olnud Villemi laulu ja hiljem veel „Õnneseene“ laulu. Ingliste inimesed on ju täielikud õnneseened, et neil on selline inimene olemas.
Tänusõnades öeldigi Pille Mati kohta, et tegemist on andeka inimesega, kes aitab ka külaelu üleval hoida. Pole ilmselt küla, kus oleks nii palju raamatuid välja antud kui Inglistel. Eks siin ole ka oma osa MTÜ-l Ingliste Arendusselts, kes raamatu väljaandmist toetas.
Tegelikult oli kogu pidu publiku jaoks korralik üllatus. Raamatuesitlusega oli palju vaeva nähtud ja Matt tõdes, et väga tore pidu sai. Dekoratsioonid olid vägevad ja omaette elamuse pakkus söögilaud, kus oli nii palju rohelist kui vähegi võimalik, kummikommidest kuni hapukurgini välja.
Villemi raamat räägib loo väiksest nukupoisist, kes elab koos oma õe ja vanematega pisikeses külas keset rohelust. Villem on tüüpiline poiss, kellele meeldib ronida, avastada ja seigelda. Raamatu idee tekkis kirjanikul tänu vennapojale, kes pärast esimest raamatut tüdruknuku kohta („Nukupiiga Saara Kai“) hakkas uurima, millal poistekas tuleb.
Pille Matt hakkas otsima poissnukke ja kuna ta on lisaks raamatukoguhoidja tööle ka lasteaiakasvataja, sündisid laste mänge jälgides ka raamatus olevad lood. Raamatu kirjutamise ajal juhtus küll äpardus, kui arvuti katki läks ja koos sellega kõik kirjutatu kadus. Kuid autor sõnas, et ehk see oligi hea, sest raamat sai sellest ilmselt parem.
Muinasjuttude kirjutamisega puutus Pille Matt kokku oma diplomitööd tehes. Kuid pärast seda tahtis ta teha midagi sellist, mille kohta keegi ei saa ütlema tulla, et see on valesti tehtud, ja mis oleks lihtsalt enda rõõmuks loodud. Eelmist raamatut ilmestasid Mati enda tehtud fotod, kuid seekordsesse raamatusse on pildid loonud Pille õde Tiina Matt.
Lapsed pole küll Tiina lemmikteema, kuid õe raamat võimaldas tal katsetada ideega, kuidas on võimalik piltidel mängu- ja päriselu kokku panna. Raamatut sirvides tekib tõesti küsimus, kust läheb piir mängu ja päriselu vahel. Illustratsioonidel on kasutatud nii fotosid kui ka joonistusi.
Raamatuesitlusele oli kokku tulnud umbkaudu 70 inimest. Pille Matt kartis alguses, et lae alla hõljuma lastud umbes 120 õhupalli on hommikuks kõik alles ja põrandale kukkunud, aga seda muret ei olnud, lapsed viisid kõik õhupallid endaga kaasa. Eks öelnud juba Puhh, et keegi ei saa kurvastada, kui tal on õhupall. Ja veel toredam on, kui neid on terve kimp.
Küsimuse peale, kas kunagi on oodata järgmist lasteraamatut, vastas Matt, et tal on tegelikult mustand järgmise raamatu jaoks olemas. Villemi seiklused lähevad veel edasi. Kuid millal see ilmub, ta lubada ei oska. „Lapsed on minu maailm ja protsess ise on juba nii põnev,“ sõnas Pille Matt lõpetuseks.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused