spot_img
5.5 C
Rapla
Reede, 24 märts 2023
ArtikkelJärvakandi raamatukogus näeb kaunist klaasinäitust

Järvakandi raamatukogus näeb kaunist klaasinäitust

Helerin Väronen / Foto: Siim Solman.

Järvakandi aleviraamatukogus on avatud klaasikunsti konkursi “Minu klaas” näitus. Konkurss sai teoks juba üheksandat korda. Näitust saab vaadata raamatukogu lahtiolekuaegadel ja jääb avatuks kuni 11. augustini. Sealt edasi liigub see Tallinnasse Kullo lastegaleriisse.

Esimest korda oli konkursi korraldaja Kehtna kunstide kooli filiaal Järvakandi kunstikool. Varem on seda konkurssi korraldanud Järvakandi klaasiedendajad Kaja Vaikre ja MTÜ Klaasipealinn. Seekordne teema oli “Ajaratas”.
Kehtna kunstide kooli direktori Anne Ummalase sõnul on tore tõdeda, et teemat oli järginud enamik noori kunstnikke ja oma tööd kuidagi ajavooluga või rattaga või mõlemaga osanud siduda. “Laekunud tööd on tõesti toredad ja fantaasiarikkad. Näituse külastaja saab kindlasti ainult häid emotsioone.”
Konkurss oli üle-eestiline ja lapsed said osaleda kahes kategoorias: klaasikunst ja kujutav kunst, mis oleks inspireeritud klaasist. Kokku laekus 100 joonistust ja 77 klaasitööd. Osavõtjaid oli 15 koolist, peale kohalike koolide olid esindatud Kuressaare, Vastseliina, Tallinn ja Ahtme.
Järvakandi aleviraamatukogu juhataja Rita Merekivi sõnas, et Vastseliina kool paistis oma tööde rohkuse poolest silma ja on ka varem tublisti osa võtnud. Eeskiri nägi ette, et igalt õpilaselt oodatakse ühte tööd, kuid juhtus, et erinevate juhendajate käe alt saabus ühe ja sama õpilase mitu tööd. Üle kahe töö siiski kellelgi näitusel üleval pole.
Juhendajaid oli kokku 18. Kõige enam jõudis esikolmikusse kahe õpetaja õpilasi (mõlemal neli), Järvakandi klaasiringi juhendajal Pille Meosil ja Jekaterina Kaljukivil kunstistuudiost Loel.
Igas vanuserühmas valiti välja kolm paremat, kuid klaasikunsti gümnaasiumiosas oli osalejaid nii vähe, et sai välja anda vaid esikoha ja selle arvelt valiti põhikooli vanuserühmas välja kaks teist ja kaks kolmandat kohta. Häid töid oli aga palju ja seetõttu anti välja niinimetatud kiidukirjad, et tunnustada veel suuremat hulka noori kunstnikke ja nende juhendajaid. Töid hindas klaasikunstnikest koosnev žürii – Maie-Ann Raun, Tiina Sarapuu ja Malle Karik.
Merekivi rääkis, et töid tuuakse konkursile enamasti kas isiklikult või saadetakse postiga. Klaasitööde puhul on küll oht, et postiga saates ei jõua töö päris sellises konditsioonis kohale, nagu see algul oli. Merekivi sõnul on alati ikka vähemalt üks töö, mis transpordiga kannatada saab. Kuid ka näitusel kohapeal võib töödega õnnetusi juhtuda. Nii kukkus seekord üks akna ette kinnitatud töö alla. Õnneks jäi töö siiski ühte tükki ja seda saab horisontaalsel pinnal eksponeerida. Väga sobivalt kannab see töö pealkirja “Muutumises”.
Näitus pakub rohkelt silmailu ja avastamisrõõmu. Nagu Merekivigi sõnas, tuleb tõdeda, et igal ringil leiab mõne töö, mida varem poleks justkui näitusel olnudki. Huvitav on jälgida, kuidas samal teemal on lapsed väga erinäolisi taieseid loonud ja kui oskuslikult on mõne klaasitöö puhul erinevaid materjale kokku liidetud.

TULEMUSED:

Klaasikunst

1.-4. klass
I koht: Kirke Reimal „LIND“ (Järvakandi klaasiring, juhendaja Piret Meos)
II koht: Hanna Vaikre „AASTAAJAD“ (Järvakandi kunstikool, juhendaja Piret Meos)
III koht: Veronica Paju “KALEIDOSKOOP“ (kunstistuudio Loel, juhendaja Jekaterina Kaljukivi)

5.-9. klass
I koht: Marie Maibritt Toiger „AEG PEATUB“  (Tallinna Inglise kolledž, juhendaja Sofi Aršas)
II koht: Kaur Vahtre „PÜHA PAIK“ (Järvakandi kunstikool, juhendaja Piret Meos)
II koht: Mart Marjaks „SAJAND KLAASIS“ (Tallinna Inglise kolledž, juhendaja Sofi Aršas)
III koht: Sander Lepla „SUSHIALUSTE KOMPLEKT“ (Vastseliina gümnaasium, juhendaja Geenart Nagel)
III koht: Mirjam Talioja „TUHALA MÕIS“ (kunstistuudio Loel, juhendaja Jekaterina Kaljukivi)

10.-12. klass
I koht: Stella Leoste „KLIIMA SOOJENEMINE“ (Tallinna Nõmme Noortemaja klaasikunstiring, juhendaja Lea Maurer)

Kujutav kunst

1.-4. klass
I koht: Kertu Lember „KLAASPUDEL“ (Kuressaare kunstikool, juhendaja Leelo Leesi)
II koht: Karola Kuldsaar „KLAASESEMED“ (Kuressaare kunstikool, juhendaja Leelo Leesi)
III koht: Marten Johann Ahtijainen (Järvakandi kool, juhendaja Piret Meos)
III koht: Annabel Kosk „KLAASI VAIKELU“ (Järvakandi kunstikool, juhendaja Keiu Kuresaar)

5.-9. klass
I koht: Mirabel Anett Nässi „AKNAD“ (kunstistuudio Loel, juhendaja Jekaterina Kaljukivi)
II koht: Merilin Allas „LIIVAKELL“ (kunstistuudio Loel, juhendaja Jekaterina Kaljukivi)
III koht: Diana Telnova “AJARATAS“ (Ahtme kunstide kool, juhendaja Mariina Melnik)

10.-12. klass
I koht: Maria Veligotskaja „AJARATAS“ (Ahtme kunstide kool, juhendaja Mariina Melnik)
II koht: Kelli Pilvet „JÄÄTUNUD TULEINGEL“ (Märjamaa MKK, juhendaja Anne Aaspõllu)

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Sõnumid
Kõik uudised
Kuulutused