6.6 C
Rapla
Reede, 29 märts 2024
ArtikkelVarro Vooglaid kaebas ERR-i Märt Koigi saate pärast kohtusse

Varro Vooglaid kaebas ERR-i Märt Koigi saate pärast kohtusse

Mari Tammar

10. novembril alustas ETV2 eetris satiirisaade “Ongi Koik”, mille juht ja sisulooja on Märjamaalt pärit näitleja ja koomik Märt Koik. Vooglaid pöördus kohtusse 24. novembri saates kõlanud lause pärast, kus väideti, et ta on „heteromees, kes mõtleb geiseksile kolm korda rohkem kui tavaline homoseksuaal“.

“Kui sellest saab reaalne kohtuasi, siis on meil ees suur pretsedent. Kas ERR üldse tohib meelelahutussaateid teha? Millised saated need siis olema peaks? Millised saatejuhid lubatud on? Millised on “pühad lehmad”, mille üle nalja teha ei tohi? Huvitav on,” kommenteeris Märt Koik kohtuasja.
Oma hagiavalduses toonitab Vooglaid, et ERR-i poolt tiražeeritud väide on vale ning ta ootab, et Eesti Rahvusringhääling lükkaks ümber tema au ja väärikust teotava faktiväite ja maksaks tema õiguste rikkumise eest hüvitiseks 5000 eurot.
„Mind väidetakse tegevat midagi, mida ma ei tee ega ole kunagi teinud. Pidades silmas, et pean veendunud katoliiklasena homoseksuaalseid suhteid sügavalt ebamoraalseks ning et olen 15 aastat truus abielus, peagi juba seitsme lapse isa ning perekondlike väärtuste eest seisva Sihtasutuse Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks üks asutajatest ja selle juhatuse esimees, on osutatud faktiväide mitte ainult väär, vaid ka tugevasti minu au teotav ehk minu head nime kahjustav,“ selgitas Vooglaid kohtule.
Raplamaa Sõnumites 14. novembril ilmunud intervjuus vastas Koik küsimusele, kas tema jaoks on ka midagi püha, mille üle ta nalja ei tee, et tema arvates peaksid kõik need asjad maailmas, millel on vähemalgi määral jõudu ja võimu, olema kriitikale ja tögamisele avatud, sest siis me saame olla vabad.
Varro Vooglaid on kahtlemata mees, kellel on teatud ühiskonna gruppide üle võim, sest tema toimetab ka konservatiivset uudiste- ja arvamusportaali Objektiiv. “Fakt on see, et nii madalat ja isiklikul tasandil mõnitavat käitumist, kui ERR endale minu suhtes lubab, ei peaks me minu osalusel juhitavas portaalis Objektiiv mitte kunagi vastuvõetavaks,“ selgitas Vooglaid pressiteates ja lisas, et loodetavasti annab see kohtuvaidlus ühiskonnas selgema arusaamise, millistest standarditest peavad meediaväljaanded teiste isikute au ja väärikuse austamise nõudest tulenevalt kinni pidama.
Siinkohal tuleks meelde tuletada, et tegemist on satiirisaatega. (Satiir on ühiskondliku pahe või kitsaskoha teravmeelne või irooniline hukkamõist.) Märt Koik naljatas Vooglaiu tauniva hoiaku üle geidesse, sest nagu Vooglaid ka ise ütleb, peab ta homoseksuaalseid suhteid sügavalt ebamoraalseks. Märt seevastu arvab, et seksuaalne orientatsioon ei ole põhjus, miks inimesi represseerida.
“Ma olin ka ise räme tropp, kui ma ülikooli läksin. Ma olin see, kes mõtles, et kõik geid ahju, et mis inimesed nad on. Aga ma sain seal koolis aru, et ma olen idioot, et ma niimoodi arvan. Jah, see inimene on gei, aga ta on vapustav inimene – andekas ja talendikas ja tal on tegelikult nii palju anda. Soovitan sügavalt inimestele kõrgharidust,” ütles Märt 14. novembri RS intervjuus ja lisas, et kui inimene õpib, ei muutu ta ehk kitsarinnaliseks seaks.
Novembrikuus, kui me intervjuu tarvis Koigiga kohtusime, ütles ta ka seda, et näeb, et inimesed ühiskonnas ja poliitikas toimuvat absurdsust piisava aususe ja teravusega vastu ei peegelda ja ta on seepärast võtnud endale n-ö kojanarri rolli. (Narr oli õukonnas see, kes võis läbi nalja öelda kuningale seda, mida keegi teine ei julgenud, ja kes narri naljast aru ei saanud, oli rumal.)
“Eks narridele taheti ka vahepeal peksa anda. Leian, et muutunud ei ole mitte midagi. Võimatu on serveerida kõigile universaalset rooga,” kommenteeris Märt nüüd tekkinud olukorda.
Esialgu oli plaanis saateid “Ongi Koik” teha 2018. aasta lõpuni, aga kuna vaatajanumbrid on head, jätkatakse saatega. “Eks märk omaette on ka see, et me teeme saadet edasi. Järgmine saade on eetris juba 19. jaanuaril. Kui vaatajaid poleks olnud, siis me saatega edasi ei läheks,” ütles Märt Koik optimistlikult.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare