13.8 C
Rapla
Neljapäev, 28 märts 2024
KultuurKehtna lasteaia lapsed osalesid raamatu “Üksteist peab hoidma” loomisel

Kehtna lasteaia lapsed osalesid raamatu “Üksteist peab hoidma” loomisel

Kadri Paju

15. novembri õhtul oli Lelle rahvamajas raamatu “Üksteist peab hoidma”
esitlus ja tänuõhtu toetajatele.

Väärtuspõhised muinasjutud on sündinud Eesti Lastekaitse Liidu, õpetajate, laste ja lastevanemate koostöös.
Teos jutustab väga erinevate isiklike lugude põhjal eluliselt inimlikest väärtustest. Kõik lood on esitatud lapse silmade, tema südame ja tunnete kaudu ning juhindudes programmi “Kiusamisest vabaks!” põhiväärtustest, milleks on sallivus, hoolivus, austus ja julgus.
Muinasjuttude ja lugude autorid on Kehtna lasteaia Siller Karikakra rühma lapsed ja õpetajad. Oma lood on raamatu jaoks rääkinud ka Maia Vahtramäe, Eleri ja Daniel Levi Viinalass ja Heiki Nabi. Kadri Hunt andis loa oma laulu pealkirja kasutada raamatu pealkirjana. Raamatu idee autor ja toimetaja on Mai Pärt. Nagu Mai ise ütles, on lisaks ideele vaja ka meeskonda, kes aitaks mõtted ellu viia. Sellel korral olid projektijuhid Merily Vinter-Kivi ja Reelika Hlevnjuk, raamatu illustreeris Raili Reispass, keeleliselt toimetas selle Jane Markus, kujunduse ja küljenduse tegi Kujunduskoda ning raamatu esikaanel kaisutab lillat karu armas Inger Markus.
Mai rääkis, et muinasjuturaamatu idee oli tal juba ammu. “Nii vahva, kui laps läheb lasteaiast ellu ja tal on mälestuseks päris oma raamat, kus on sees tema muinasjutt.” Kui Mai oli läbinud koolituse “Kiusamisest vabaks”, sai ta aru, et just see on sõnum, mis peaks raamatus läbiva teemana kajastuma. Lilla karu raamatu kaanel on põhjusega – lillat värvi Sõber Karu on metoodilise vahendina programmi “Kiusamisest vabaks” sümbol. Nii karu kuju kui ka tema lilla toon sümboliseerivad turvalisust, hellust ja sõprust ning seostuvad lasteaia- ja koolilastele üksteisest hoolimise ja sallivusega.
Kui lasteaiarühm töötab kiusamisest vabaks metoodika alusel, toimuvad rühmas iganädalased karude koosolekud, mis käivad tegevusega käsikäes. Just nende koosolekute kaudu jõudsid lood õpetajani. “Koos programmiga on tulnud rühma märkamine, kui kedagi kiusatakse, julgus abi kutsuda, julgus öelda, et eksisin, kui midagi läks halvasti,” sõnas Mai.
Kui Mai Pärt oli oma mõtte lastevanematele edasi andnud, panid pered kirja lood, mida lapsed jutustasid. Nii raamatu tegemine alguse saigi. Kokku võttis raamatu valmimine aega pisut üle poole aasta. Lapsed ja pered elasid kogu protsessile väga kaasa, see oli neile huvitav. “Kui lõunaks loen seda raamatut lastele ette, on nii vahva vaadata, kuidas tuntakse ära oma lugu,” ütles õpetaja Mai.

Raamat on täielikult heategevuslik projekt, seda poeriiulitelt osta ei saa. Raamatuid jagab Eesti Lastekaitse Liit ja programm “Kiusamisest vabaks”. Samuti kingib Kehtna lasteaed neid oma sõpradele, kes on liitunud kiusamise vastase programmiga. Raamatud saavad endale ka kõik Rapla ja Kehtna valla lasteaiad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare