Rapla kardirada on aastaid olnud põhiliselt võistlejate ja treenijate päralt. Nüüd saab kardiroolis oma oskused proovile panna igaüks. Alates 7. augustist on Rapla kardirajal avatud kartide rent. Tegemist on tähelepanuväärse edasiminekuga, sest sellist võimalust pole seal kunagi varem olnud.


Alates 2019. aasta aprillist haldab Rapla kardirada Kardikeskus OÜ eesotsas Margus Leesmaaga. Sama ettevõte on tegev ka Aravete kardirajal. Idee avada Rapla rajal kartide laenutus oli puhtalt Leesmaa initsiatiiv. Selle sünd ja ettevalmistused ulatuvad juba mitme kuu taha. Kui kõik oleks kulgenud plaanide kohaselt, oleks saanud kartide laenutuse avada juba maikuus. Koroonakriisi tõttu lükkus avamine augustisse.
Leesmaa rääkis, et Prantsusmaal asuv tehas, kust kardid telliti, pandi koroonakriisi pärast seisma ning nii ei jäänud muud üle kui lihtsalt oodata. Lõpuks sõiduvahendid siiski saabusid. Augusti alguses jõudis Rapla kardirajale kokku viisteist uhiuut hobikarti. Kõik need on valmistatud Sodikarti tehases Prantsusmaal tänavu juunis. Sodikart on hobikartide tootmises tuntud ja tunnustatud kaubamärk kogu maailmas ning just seetõttu need valitigi.
Rapla kardiraja pikkus on 1035 meetrit ning kiiretel sirgetel võib masina kiirus ulatuda kuni saja kilomeetrini tunnis. Loomulikult võib võtta ka rahulikumalt. Sõitma võib minna ka varasema kogemuseta ning suuremaid kiiruseid püüdma ei pea. Juhiloa olemasolu vajalik ei ole ning nii saavad seal sõitmas käia ka noored. Investeeringu summa on käibemaksuta 88 950 eurot, millest Leaderi programmi kaudu saadi projektitoetust 53 370 eurot.
Margus Leesmaa rääkis, et esimesed huvilised kardisõitu proovimas olidki 7. augustil kohal, kokku 30-40 inimest. Juurde tuli neid ka järgmistel päevadel. Ilusate ilmadega on sõitjaid rohkem. Põhimõtteliselt saab sõita ka vihmase ilmaga, siis on huvilisi lihtsalt vähem. Rajale on paigaldatud ajavõtusüsteem, mis tähendab, et pärast iga sõitu saab paberilehe oma kiireimate aegadega. Optimaalselt kulub ühe ringi läbimiseks täpselt üks minut. Kiireimad sõitjad võivad saada ajaks ka 57 sekundit. Leesmaa rääkis, et põhimõtteliselt võib kardirajale ka lihtsalt kohale minna, aga parem on enne aeg kokku leppida.
Ühest küljest toob laenutus kardiraja lähemale Rapla inimestele, kuid huvi on selle vastu tuntud ka kaugemalt. Tallinna inimestele ei ole see samuti kauge tulla, rääkis Leesmaa. Eriti neile, kes juba kardispordi vastu huvi tunnevad ning tahavad uusi radasid proovida. Kartide laenutus loodetakse sügisel hoida avatuna nii kaua, kui ilm lubab. Päris lumise ilmaga sõita ei saa, aga näiteks käesoleva aasta soojal jaanuarikuul sõideti Aravetel küll.

Subscribe
Notify of
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
Tony
20. aug. 2020 11:39

Käidud, proovitud. Väga lahe oli. Rapla kardirada on selleks ideaalne paik ja rada. Ikkagi ju KARDIRADA.
Parajalt kiire ja lai, et võtta sõidust maksimum.