Neli aastat tagasi sahvrist välja tulnud pagar-kondiiter Maarika Sale saab tellimusi rohkem, kui jõuab valmis teha. Suurele töökoormusele vaatamata on Maarika usin iseõppija, otsib alati võimalusi uute oskuste omandamiseks köögis ning jagab oma teadmisi meelsasti ka teistega.

  1. aasta parimate ettevõtete valimisel pälvis Koogisahver OÜ tunnustuse kategoorias „Väike ja tubli”. Koogisahver on ühe inimese ettevõte, kuigi tegevusi ja tublidust jaguks palju rohkematele. Täna sisustab Maarika enamiku oma päevadest tellimuste elluviimisega, aga see ei ole alati nii olnud.
    Tegelikult on Maarika pidanud pikemalt treeneri elukutset, kuid kui lapsed oli veel umbes viisteist aastat tagasi väikesed ja ühel neist diagnoositi autismispektrihäire, tundis Maarika, et vajab toime tulemiseks väljundit. Selleks mõnusaks päris oma asjaks kujunes küpsetamine. Algul sai kausis lusikat keerutatud peamiselt oma perekonna ja lähedaste tarbeks. Kujunesid välja nn firmakoogid, mida hakati aina uuesti küsima. Esimene selline oli venepärane meekook, mille Maarika küpsetas viieteistkümnekihiliseks.
    Ühiselt abikaasa Ergoga asuti pidama Märjamaa kohalikku pubi Ruut 66 ning seal pakuti ka Maarika küpsetisi. Sel ajal kujunes rahva lemmikuks küpsisevahutort. „Ma ei suuda praegu öeldagi, kui palju ma seda torti küpsetanud olen,” ütleb Maarika naerdes. Ta meenutab, et tal olid juba siis püsikliendid, kes ikka ja jälle Märjamaal koogi järel käisid. Nii näiteks sõitsid soomlased laeva pealt tulles ja Pärnu poole edasi liikudes alatasa pubist läbi, et Maarikalt tellitud torti kaasa võtta.
    Tänasest neli aastat tagasi otsustas Maarika, et jätab treeneriameti ja pühendub täielikult küpsetamisele. Sündis unistus panna püsti professionaalse köögiga kohvik, kus saaks niisama istuda ja maitsta tükikest kooki või ka tellida ürituste tarbeks suuremaid torte ja muid küpsetisi. Idee poolest näeks Maarika, et Märjamaa peatänava ääres tegutseb selline asutus. Sinna võtaks ta tööle kaks pagarit-kondiitrit, kelle ta ise loomulikult põhjalikult välja koolitaks. Tema ise jätkaks eritellimuste valmistamist. Maarika usub, et selline koht puudub praegu Märjamaal ning kohalikud võtaksid selle hästi omaks. Paraku ei ole pank sama meelt ja vajalikke vahendeid niivõrd suurte unistuste elluviimiseks hetkel ei ole.

Sobib üksnes parim

Nii toimetabki Maarika päevast päeva oma kodus. Ta tunnistab, et unistuse kroon on tulla päeva lõpus töölt koju. Praegu on pigem vastupidi. Selleks, et mitte liiga palju oma pere tegemisi häirida, täidab ta tellimusi koduköögis siis, kui keegi teine seal parasjagu ei toimeta ehk pahatihti õhtuti ja öösiti. Ka sel päeval, kui me pidime intervjuud tegema, juhtus nii, et tuli ootamatu ja suur tellimus ametiasutuselt, millest Maarika keelduda ei tahtnud, ning tal tuli töötada terve öö ja pool järgmist päevagi. Intervjuu lükkasime loomulikult edasi, et küpsetaja saaks vahepeal pisut hinge tõmmata.
Maarika tõdeb, et kuigi tema töö talle väga meeldib, on tasakaalu leidmine olnud pigem raske. Tellimusi tuleb alatasa juurde ja kõiki niikuinii täita ei saa. Kipub ikka olema, et mõni kuupäev aastas on selline, mil justkui kõik sooviksid torte. Maarika täidab päevas maksimaalselt kümme tellimust, aga ka parima ajaplaneerimise puhul valmistab päevas kümne tellimuse täitmine parasjagu peavalu. „Ma ei oska eriti hästi ei öelda,” muigab Maarika. Praegusel ajal on Maarikal nädalas üks-kaks vaba päeva ja seda on võrreldes varasemaga palju, ütleb ta.
Temaga vesteldes on selge, et tegemist on inimesega, kes annab endast alati maksimumi. Maarika kinnitab, et kasutab oma küpsetiste puhul alati parimat võimalikku toorainet, eelistab nisujahule mandlijahu, vähendab teiste retsepte kasutades vajadusel suhkrusisaldust ning valib alati parimad värsked marjad ja muud hooajalised viljad. Tal on kodus varud, aga vajadusel aitavad varustamisega nii abikaasa kui ka Märjamaa Lemmiku pood, kelle kaudu saab Maarika värsket toorainet. Lisaks on Maarikal oma marjakorjajad, kes korjavad käsitsi näiteks metsmaasikaid ja mustikaid.
Oma tegevuste planeerimisel ei tee Maarika kunagi järeleandmisi klientide tellimuste arvelt. Ta ärkab kasvõi hommikul kell viis, et lõunaks tellimus valmis teha, aga ei tee kunagi küpsetisi valmis eelmisel päeval. Maarika soov on pakkuda üksnes parimat võimalikku ja värske on alati parim. Oma toodete viimistlemise jätab ta alati kõige viimasele võimalikule hetkele, et küpsetise välimus oleks täpselt sama värske nagu selle koostisosad.
Küpsetiste valik on Maarika puhul põhimõtteliselt piiramatu. Endamisi on ta mõelnud, et ta pigem ei teeks sefiiritorti ega kasutaks oma küpsetiste maitsestamiseks banaani. Sefiir on naise sõnul lihtsalt niivõrd ebatervislik ja banaan jällegi liialt tugeva maitsega koostisosa. Samas on kõik läbirääkimise küsimus.
Inimesed pöörduvad tema poole väga erinevate soovidega. Sagedased on laste sünnipäevatordid ja pulmatordid, aga tellitakse suupistevalikuid ja väiksemaid koogikesi ning muid küpsetisi, ka kringleid näiteks. Talvisel ajal on ta teinud ka piparkoogitainast ja küpsetanud piparkooke. Maarika meenutab, et kui otsustas ühel talvel erinevate maitsekooslustega piparkoogitainast teha, lõppes see tellimuste laviiniga ning tol talvel valmis Maarika koduköögis ligi 250 kg piparkoogitainast. Ühel talvel valmistas ta aga kinkekarpe piparkookidega ning ka see talv osutus ülimalt töiseks. Seda enam, et ühte väikesesse karpi mahtus 300 Maarika üliõhukest piparkooki.

Täpsus ja viimistletus

Juba päris algusest peale, kui Maarika sõbrad temalt meekooki tellisid, oli aru saada, et Maarika peab oluliseks detailitäpsust ja viimistletud välimust. Need ei ole lihtsalt maitsvad koogid, mida temalt tellida saab, vaid nad on ka võrratult kaunid ja peensusteni läbimõeldud. Ka koostisosade puhul tõdeb Maarika, et nimekiri on tegelikult palju pikem kui see, mis tellijale öeldud saab, kuna kõike seda, mis koogis tegelikult peidus, on raske tavainimesel hoomata.
Maarikal on suurepärane oskus ühest maasikapüreest näiteks võluda kolm erinevat lõpptoodet. Ühtki võimalust ei jäeta kasutamata, et enda oskusi siluda ja küpsetisi huvitavamaks muuta. Ka Maarika eelistatud mandlijahust biskviiti on võimalik valmistada mitmel moel olenevalt eelistustest. Maarika kinnitab, et tema jaoks ei ole probleem, kui klient annab teada, et mingisugused koostisosad talle ei sobi. Nii valmistab ta ka vegantorte, kus muna on näiteks asendatud avokaado või banaaniga.
Võiks arvata, et sellisel tegusal pagaril-kondiitril on olnud väga palju õpetajaid. Tõsi, koolitustel on Maarika käinud ja käib ka edaspidi, aga kõige suurem õpetaja on ta olnud endale ise. Nimelt on Maarika selline inimene, et kui ta soovib köögis mingit uut oskust omandada, võtab ta selle lihtsalt ette ja teeb endale selgeks. Siis hiljem, kui võimalus avaneb, osaleb ta sellealasel koolitusel, et saada kinnitust, et ta on kõigest õigesti aru saanud.
Tänaseks on Maarika küpsetised ja laialdased oskused sel alal ka suuremat tuntust kogunud. Lisaks paljudele klientidele kirjutavad talle ka teised pagarid ja tordimeistrid ning küsivad, kuidas on parem mõne küpsetise puhul teha. Samuti pakutakse end alatasa talle praktikandiks. Ja Maarika võtab ka, aga ühe praktikandi aastas, mitte rohkem. Kui kutsutakse, jagab ta oma teadmisi koolitustel väikestele gruppidele. Sellest rääkides on näha, et õpetamine Maarikale meeldib. Ta ütleb, et kui kunagi peaks unistus oma suuremast kondiitriärist õnnestuma, ei ole tal usutavasti keeruline endale töötajaid leida.

Koroona lõi jalad alt

Sel aastal otsustas Maarika, et võtab peamiselt pulmatorditellimusi, kuna töökoormus muutus eelmisel aastal juba liiga suureks. Magamatusest ja ületöötamisest tingitult tekkis juba paar ohtlikku olukorda, mis sundis teda oma võimalusi ümber hindama. Pulmatordid on ka sellised, mille puhul saab Maarika oluliselt enam rakendada oma loomingulisust ning kohati võib tulemus olla juba midagi kunstiteoselähedast. Maarika on esitatud ka aasta parima pulmatorditegija nominendiks.
Sel kevadel ootamatu hoobina tabanud koroonaepideemia lõi korraks jalad alt ka Maarikal. Pulmad lükkusid edasi, suuremad üritused jäeti ära ja tellimused kadusid, kuigi arved tulid edasi. Maarika tunnistab, et see aeg oli tema jaoks väga raske. Siis aga otsustas ta hakata tegema päevapakkumisi väiksemate küpsetistega, mis osutusid vägagi menukaks. Lisaks lõi ta kampa sõbrannaga, kes loob lilleseadeid ja õnnitluskaarte, et ühiselt üks auhind välja panna. Nendest tegevustest inimesed justkui ärkasid, kirjeldab Maarika, ja tellimused hakkasid jälle endistviisi hoogsalt tulema.
Praegu läheb Maarika äritegevusel hästi, kuigi ta ise on tagasihoidlik ega leia, et tema puhul võiks tegemist olla edulooga. Suur unistus on veel täitmata, aga oma ala tegijana on Maarika kõrgelt hinnatud. Selle kinnituseks esitati Koogisahver kandidaadina parimate ettevõtjate valimise konkursile ning Maarika kui väike ja tubli ettevõtja osutus oma kategoorias võitjaks.
Maarika meenutab, et tunnustamisüritusel ei osanud ta hetkekski aimata, et tema võiks olla võitja. Kui lavale kutsuti Breden Kids OÜ esindaja, arvas ta, et tema ongi võitja, ja elas Märjamaa kolleegile kaasa. „Siis jäin kuulama, et justkui minust räägitakse,” meenutab ta lõbusalt. Nii oligi. Suurest üllatusest kohmetu Maarika ei mäletagi, mida ta tol õhtul seal laval tunnustust vastu võttes rääkis. Maarikal on tunnustuse üle ülimalt hea meel, varem ei ole teda küpsetiste tagant justkui märgatud. See kogemus oli talle ka omamoodi inspiratsiooniks. Nimelt on ta otsustanud hakata looma komme, millega ehk edaspidi konkursil rabava toote kategoorias silma jääda.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare