Ljubov Kudrjavtseva on 44-aastane naine, kes lõpetas tänavu suvel Rapla täiskasvanute gümnaasiumi hõbemedaliga. Ühtlasi on ta täiskasvanud õppija nädala puhul nomineeritud aasta õppijaks. Igapäevast leiba teenib ta Pindi Kinnisvara maaklerina. Kohtume temaga Rappeli keskuse Pindi kontoris.

Ljubov on pärit Venemaalt, kuid tuli juba lapsena Eestisse elama. Oma kooliteed alustas ta Järvakandi keskkoolis. Kuna tema emakeel on vene keel, oli Järvakandi kool kui tollal venekeelset haridust pakkuv kool loogiline valik. Pärast kümnenda klassi lõpetamist jäi koolitee pooleli. Elu kulges nii, et esimene laps sündis Ljubovil noorelt. Üheksakümnendatel oli kooli- ja pereelu keeruline tasakaalus hoida ja nii jäigi haridustee pooleli. Koolitee jätkamise mõte jäi aastate jooksul naisel siiski kripeldama.

Vahepeal tegeles ta mitme erineva valdkonnaga. Üle kümne aasta oli ta füüsilisest isikust ettevõtja ja müüs Rapla turul tööstuskaupu. Turg oli tollal koht, kus inimesed käisid ja kust suurem osa oma vajaminevast kaubast ka soetati. Ljubov meenutab, kuidas tippajal sai ka kaks korda nädalas kaupa juurde toodud.

Pärast umbes kümnendit turul tegutsemist tundis Ljubov, et see on end ammendanud ning ta asus uusi väljakutseid otsima. Ühtlasi ostis perekond endale maja Kehtna lähedale Lellaperesse, kohe naise vanemate kõrvale. Õigemini oli tegemist majavaremetega, ütleb Ljubov naljaga pooleks. Maja taastamine nõudis palju tööd ja ressursse. See omakorda tähendas, et haridustee jätkamise asemel oli eesmärk pigem maja jaoks vajalikke vahendeid leida. Selleks viis elu Ljubovi mõneks ajaks isegi Iirimaale tööle.

Umbes neli aastat tagasi sai naisest kinnisvaramaakler Pindi Kinnisvaras. Maakleri ametit pani teda kaaluma soov inimestega suhelda. Juba turul tegutsemise ajast tajus Ljubov, et inimestega suhtlemine meeldib talle ja sellega on ta ennast ka hilisemas karjääris sidunud.

Haridus teises keeles

Rapla täiskasvanute gümnaasiumisse astus ta 2017. aastal, et pooleli jäänud haridusteed jätkata. Ljubov nendib, et see oli tema jaoks hetk, kui tal tekkis esimest korda võimalus kooli tagasi minna. Lapsed oli suuremad ja ei vajanud nii palju tähelepanu ning ühtäkki oli tal rohkem aega iseendale. Ta nägi, et keskhariduse omandamine avaks talle nii mõnegi uue ukse, ja kasutas selle võimaluse ära.

Ljubov tunnistab, et see otsus tuli raskelt. Ühelt poolt pani teda kahtlema asjaolu, et õpe oli eestikeelne. Kuigi suhtlustasandil räägib ta eesti keelt, tegi erialaste terminite tundmine ta murelikuks.

Ta mainib oma esialgsete kaalutluste osas ka vanust. Koolitee jätkamise ajal oli ta neljakümnendates. Pärast otsuse langetamist osutusid mõlemad kõhklused aga alusetuks. Temavanuseid õppureid oli teisigi. Kuigi nii mõnigi kord sattus ta sõnadele, mida esimese hooga ei tundnud, suutis ta need kõik endale selgeks teha ja lõpetas kooli märksa mitmekesisema sõnavaraga, kui alustas. Just rikkalikum sõnavara oligi tema jaoks üks eesmärk, mida ta lisaks lõputunnistusele koolist saama läks.

Ljubov ütleb, et Järvakandi kooli ja täiskasvanute gümnaasiumi kogemused olid omajagu erinevad. Kooliteed jätkates on õppimise eesmärk selgem. See on teadlik valik ja kõik õpitav oli palju huvitavam kui eelnevalt. Teisalt nõudis see mõistagi rohkem planeerimist ja vaeva, sest kooliteed jätkas ta juba perekonna ja töökoha kõrvalt. Maakleritöö on selline, et mõnikord võib tööpäev alles üheksast õhtul lõppeda. Õnneks sai kõik siiski sedasi tehtud, et unetundide arvelt näpistama ei pidanud.

Ainuke sobiv võimalus tema jaoks oli e-õpe, kus kohal tuli käia laupäeviti. Sellegipoolest tuli oma aega efektiivselt ja nutikalt kasutada. Naine ütleb naerdes, et igal võimalusel võttis ta oma arvuti lahti ja konspekti ette, et jälle midagi kooli jaoks tehtud saaks.

Mingeid meelisaineid ta välja tuua ei oska, sest kõik oli huvitav. Keeruliseks osutus füüsika, kus oli ka palju spetsiifilist sõnavara. Teste tuli teha aja peale. See oli naisele pisut keerukas, sest pidevalt tuli keerulisemaid sõnu enda jaoks tõlkida. Selle võrra oli ka vähem aega õigete vastuste välja selgitamiseks. Füüsika oli ainuke neli, mis naise lõputunnistusele kirja sai.

Ka kirjandit kirjutades tekkis olukord, kus mõtted ja sõnad olid erinevates keeltes. Nii tuli venekeelseid mõtteid eestikeelse kirjandi jaoks pidevalt tõlkida. Ljubov räägib naerdes, et ühel hetkel olid keeled omavahel nii sassis, et ka venekeelses pereringis hakkas ta automaatselt küsimustele eesti keeles vastama.

Pingutused said tunnustatud hõbemedaliga. See ei olnud eesmärk omaette. Vähemalt mitte päris alguses. Ljubov meenutab, et kui 11. klass sai juba viitega lõpetatud, siis hakkas ta medaliga lõpetamisest mõtlema küll ja selle nimel pingutama. Kuldmedalist jäigi teda lahutama see füüsikas saadud neli. „Mine või kooli tagasi,” ütleb ta.

Kuigi suvel sai kool lõpetatud, ei lõpe sellega Ljubovi haridustee. Mõtteid, mis suunas liikuda, on tal olnud mitmeid. Ta kaalus nii Tallinna Majanduskooli kui ka ülikooli astumist. Samal ajal huvitab teda ka kinnivara hindamine. Kõige korraga tegemine oleks liiga ajamahukas ning seega omandab ta hetkel uusi teadmisi oma tööandja vahendusel kinnisvara hindamise valdkonnas. Kui kõik kulgeb ootuspäraselt, võiks ta vajaliku eksami juba järgmisel kevadel sooritada.

Hulgaliselt koolitusi

Viimased aastad ongi Ljubovi jaoks enesetäiendamise tähe all kulgenud. Lisaks keskharidusele on ta Pindi Kinnisvara kaudu läbinud hulga huvitavaid koolitusi. Nii on ta uusi teadmisi omandanud näiteks kinnisvara kliendipõhise müügi ja turunduse valdkonnas, läbinud motivatsioonikoolitusi ja ammutanud infot vara turuväärtust ja müügihinda mõjutavate tegurite osas.

Läbitud koolituste nimekirjas on aga ka mõni selline, mis kohe sunnib kulmu kergitama. Üks neist on „Eestlastele müümise kunst“. Ljubov naerab selle peale ja ütleb, et sellel koolitusel räägiti erinevatest temperamentidest ja sellest, kuidas ehk natuke unisevõitu klienti oskuslikult tegutsema turgutada. Kogemusi, kuidas erineva temperamendiga inimestega hakkama saada, on Ljubov muidugi terve elu omandanud, aga ta arvab, et oli huvitav kuulata, mida teised selle kohta räägivad. Ta lisab kiiresti, et see ei tähenda, et kõik eestlased ühesuguse olekuga kliendid oleksid.

Samuti on Ljubov läbinud koolituse, kuidas raskete klientidega hakkama saada. Neid on tal viimase nelja aasta jooksul olnud vaid mõned. Mõnikord ei teki lihtsalt inimesega seda kontakti ja suhtlus on pisut keerulisem. Ta meenutab olukorda, kus välismaal viibiv klient ei usaldanud talle saadetud notari kontoandmeid ega soostunud tehingut tegema. Seda ka seejärel, kui maakler oli selgitanud, et ta ei ole notariga omavahel seotud. Pärast põhjalikku uurimist klient siiski leebus ja tegi tehingu ära.

Kõikide klientidega on Ljubov lõpuks kenasti hakkama saanud ja suuremaid konflikte tal ette tulnud ei ole. Pigem on tema maaklerikarjäär ootamatult hästi kulgenud. Tööle asudes hoiatati teda, et esimesed aastad kuluvad sisseelamisele ja tehingud ei pruugi väga kiiresti tulla. Ljubovil läks aga vastupidi ja esimese müügi sai ta kirja juba kaks kuud pärast alustamist. Tänaseks on tal juba oma kindlad püsikliendid tekkinud, kes vajadusel ise ühendust võtavad.

Pere toetas ja innustas

Tihti on koolitee jätkamise kasuks otsustamisel oluline roll lähedaste arvamusel. Ljubovil on selles osas vedanud, sest nii tema kaks last kui ka abikaasa on olnud väga toetavad. Ta ütleb, et abikaasa oli pigem see, kes tagant utsitas ja innustas kooliteed jätkama. Ta räägib soojalt, kuidas abikaasa selle võimaldamiseks iseenesestmõistetavalt õhtusöökide valmistamise ja muu majapidamise enda peale võttis. See oli hädavajalik, et Ljubovil oleks piisavalt aega koolimaterjalidega tegeleda.

Ta on koos abikaasaga ka oma pereettevõtte asutanud. Kui küsin, millega ettevõte tegeleb, siis Ljubov naerab ja ütleb, et loomulikult kinnisvaraga. Seda siis sellest aspektist, et ostetakse kinnisvara, mis renoveerimise järel jälle müüki pannakse.

Ljubov paistab olevat inimene, kes niisama käed rüpes kuigi tihti ei istu. Nii oli tal hariduse omandamise ajal ja ka nüüd omajagu erinevaid tegevusi paralleelselt käsil. Tulevikumõtteid mõlgutab ta erinevates valdkondades. Kindlasti tahaks ta maaklerina jätkata ja ka oma pereettevõtte tegevust laiendada. Kõiki plaane ta veel välja öelda ei tihka.

Kui kõige selle kõrvalt veel pisut aega üle jääb, armastab Ljubov näpud mulda pista ja end niiviisi maandada. Tal on suur aed, kus oma mõtteid teoks teha. Eriliselt armsad on talle lille- ja eriti just roosipeenrad, mis samuti omajagu tähelepanelikku hoolt vajavad.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare