23.8 C
Rapla
Pühapäev, 19 mai 2024
LisalehtKUKITEMUKIAmbient-artisti Etüüdi tee tuli leiutada

Ambient-artisti Etüüdi tee tuli leiutada

Vootele Ruusmaa

Alates 2023. aastast on ambient-stiili artist Etüüd ehk Bertil Aas väljastanud küljel Bandcamp juba viis kauamängivat. Eelnevaid on ta pigem pidanud väiksemateks kogumikeks, kuid aprillis väljastas ta täispika debüütalbumi “Ennast täitev unistus”. Plaadil kõlavad 12 lugu, mida artist soovitab isiklikult kuulata unistamise taustaks.

Eesti Keele Instituudi sõnaveeb pakub ambient’i definitsiooniks elektrooniline, õrnalt lainetav, unelevat laadi popmuusikastiil. Ja Etüüdi loomingut ongi võimalik säärasel moel kirjeldada – loodud helipilt on ujuvalt liikuv, atmosfääriline ja aeglaselt tonaalsustega mängiv. Kihid eemalduvad teineteisest kui laamad, mille uued tekstuurid üle võtavad.
Välisalvestised loodusest, erinevatest helifoonidest lisavad konteksti ja sügavust, muudavad hetked realistlikumaks. Nii on muusikalisel fantasmagoorial aega mõjutada kuulajat, mängida tema teadvusega, kontrollida kohalolu. Lugude poeetilised pealkirjad on läbivalt pikemad laused, mida võiks vabalt kiillausena täiendada vastavalt oma interpretatsioonile ja tunnetusele.
“Ennast täitev unistus” on küll atmosfääriline kuulamine, kuid dramaturgiliselt leidub siin lugusid, mis ei jäta üldplaanis kuulajat õhku rippuma, vaid suudavad sugereerida kaugemale kui pelgalt ainult enesekaemus. Siin leidub küsimusi, mis võivad kuulajas ootamatult esile kerkida, tekitada dialoogi.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare