Sügis on aeg, mil paljud meist kogevad ülemiste hingamisteede viirushaiguste sümptomeid. Suuremat osa meist kimbutavad juba ammu tuttavad viirused. Elame aga sellisel ajal, kus ühe võimalusena võib sümptomite taga olla ka COVID-19. Selle väljaselgitamiseks võetakse haigusnähtudega inimestelt proov.

Selgitame pisut lähemalt, kuidas proovi võtmise protsess välja näeb ja mida testile pääsemiseks tegema peab.

– Sul tekivad haigusnähud. COVID-19 peamised sümptomid on peavalu, haistmis- ja maitsmismeele kadu, ninakinnisus, nohu, köha, väsimus ja nõrkustunne, lihasvalu, kurguvalu ja palavik. Raskematel juhtudel võivad tekkida ka hingamisraskused, rindkerevalud ja häired kõnes ja liigutustes.

– Püsi kodus ja helista perearstikeskusesse, kus antakse sulle käitumisjuhised. Õhtusel ajal või nädalavahetusel helista perearsti nõuandeliinile 1220. Pöördu perearsti poole kindlasti telefoni teel. Hingamisraskuste ja erakorralise abi vajaduse korral helista loomulikult hädaabinumbril 112.

– Koroonatest tehakse igas vanuses haigusnähtudega inimestele, igas vanuses mistahes meditsiinilise näidustusega inimestele ja kõikidele viirushaiguse tunnustega haiglaravil olevatele inimestele. Testimise vajalikkust hindab perearst. Eesti Perearstide Seltsi möödunud nädalal avaldatud juhendmaterjalide järgi üldjuhul alla 10-aastaseid lapsi ei testita. Analüüsile suunatakse vaid lapsed, kellel on COVID-19 lähikontakt viimase 14 päeva jooksul, kelle lähikontaktne on 14 päeva jooksul saabunud riskipiirkonnast, kelle puhul arst seda vajalikuks peab või lapsevanem seda soovib. Perearst väljastab elektroonse saatekirja.

– Oota telefonikõnet testimiskeskusest. Sinuga võetakse ühendust ühe päeva jooksul pärast saatekirja koostamist ning lepitakse kokku aeg ja koht, kus test tehakse. Juhul, kui sul on võimalus autot kasutada, kutsutakse sind sissesõidu-proovivõtupunkti. Rapla maakonnas ühtegi sellist punkti ei ole. Lähimad punktid on Tallinnas (Saku Suurhalli juures, Mustamäe Tervisekeskuse parklas ja Tallinna Lauluväljaku Mäe väravas). Samuti on testimistelk Pärnus ning SYNLABi bussid Paides ja Viljandis. Testitakse ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel.

Testima tuleks minna üksi. Kui proovivõtupunkti minek pole võimalik (näiteks pole autot või juhtimisõigust), korraldatakse proovivõtmine kodus. Ka selleks lepitakse aeg kokku telefoni teel.

– Ninaneelu proovi saab anda vaid elektroonse saatekirja saanud inimene kokkulepitud ajal ja kohas isikut tõendava dokumendi alusel. Ilma nendeta ei ole mõtet kohale minna. Testi võtmine on küll pisut ebamugav, kuid mitte valus ja viiakse läbi väga kiiresti.

– Oota vastust ja kuni selle saabumiseni püsi kodus. Vastus saabub enamasti kahe tööpäeva jooksul ja pannakse digilugu.ee keskkonda. Kõiki testitavaid läbi helistada ei jõuta. Inimesed, kes ei oska või ei saa veebilehte digilugu.ee kasutada, võivad analüüsi vastuse saamiseks võtta ühendust ka oma perearstikeskusega. Kindlasti saavad telefonikõne Terviseameti inspektorilt need, kelle proov on positiivseks osutunud.

– Kui analüüsivastus on negatiivne, siis püsi kodus, kuni enesetunne paraneb ja sümptomid on kadunud. Haigusest püsima jäänud kerge köha ja nohu ei ole takistuseks haridusasutusse/tööle minemisel, kui üldine enesetunne on hea.

– Positiivse proovi korral peab haige püsima arsti otsusel eneseisolatsioonis. Väldi kontakte teiste inimestega, järgi käte- ja hingamisteede hügieeni ning võimalusel lase kõik eluks vajalik endale kontaktivabalt koju toimetada. Isolatsioonist võib inimene lahkuda vaid erandjuhtudel (hädajuhtum, politsei korraldusel, haiglasse transport tervise halvenemisel vms).

Tervise halvenemise korral võta uuesti ühendust perearstiga või kutsu kiirabi, helistades numbril 112. Ka kõik sinu lähikontaktsed peavad jääma isolatsiooni.

Kordusanalüüsi karantiini lõpetamiseks ei tehta. Isolatsiooni lõpetamise eelduseks on vähemalt 14 päeva möödumine sümptomite esimesest päevast. Viimasest palavikust peab olema möödunud vähemalt 72 tundi (ilma palavikualandajat kasutamata) ning ägedad haigussümptomid peavad olema taandunud.

Allikad: Terviseameti ja Eesti Perearstide Seltsi juhised COVID-19 haiguse perioodiks (avaldatud 25.09)

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare