Maikuust alustas Märjamaa spordihoones vastuvõttudega osteopaat Selena Tamberg-Stenkin. Mujal Raplamaal praegu osteopaadi jutule ei pääse.

Kuigi inimesed leiavad üha enam tee osteopaadi juurde, ei ole nende tegevusala just väga laialt tuntud. „Osteopaatia on manuaalteraapia üks viisidest, kus inimesi ravitakse kätega,” selgitab Selena. „Kindlasti on see minu arvates üks täiuslikumaid viise, sest ma näen, kui palju see tegelikult inimesi aitab.”

Selena huvi osteopaatia vastu sai alguse siis, kui ise osteopaadi vastuvõtul käis. „Pärast esimest seanssi tõdesin, et ma ei saanud aru, mis see täpselt oli, aga ma teadsin, et ma tahan ise ka seda õppida,” meenutab ta. On ütlematagi selge, et Selena sai oma seljavaludega osteopaadi juures käies abi. Lisaks sai ta ka teadmise, et tal tuleb endal sellega tegelema hakata. „Sain aru, et see on midagi väga-väga suurt,” ütleb ta. Osteopaatiaga tegeleb ka Selena abikaasa ning teraapiast võtab usinasti osa ka peretütar.

Osteopaatiat õpitakse spetsiaalses akadeemias, mis algul oli mõeldud üksnes varasema meditsiinilise taustaga inimestele, kuid tänaseks on õppekava vastavalt laiendatud, et õppima võivad suunduda ka inimesed, kel pole varasemat kokkupuudet meditsiiniga. Selena ise on lõpetanud varem ka Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õe erialal. „Inimestega seonduv on mulle kogu aeg väga lähedane olnud. Mind on alati huvitanud inimeste murede või probleemide lahendamine,” räägib ta.

„Issand, kui äge! Tule minu ruumi ka tööle!” meenutab Selena Märjamaa spordihoones tegutseva füsioterapeudi Egle sõnu. Nimelt jagas Selena oma tuttava Eglega, et hakkab ka väljaspool Tallinna vastuvõtte tegema. Tänaseks on kokkuleppele saadud ja Selenal esimene vastuvõtupäev Märjamaal ka möödas. Huvi oli suur, ajad said kogu päevaks muretult täis ning suurest huvist lähtuvalt on Selenal kavatsus iga kuu suisa kaks vastuvõtupäeva Märjamaale planeerida.

Igas vanuses inimestele

Osteopaadi poole pöörduvad inimesed väga erinevate muredega. „Näiteks tulevad rasedad erinevate valudega või murega, et nad ei saa mugavalt istuda või hästi püsti tõusta,” toob Selena näiteid. Erinevate valude ja ka emotsionaalsete probleemidega käivad ka teised, tegelikult igas vanuses inimesed. Selena sõnul võib vastuvõtule tulla juba sünnist saati. Tema kõige vanem klient on olnud üle 80 aasta vana.

Vastuvõtul uurib Selena alati enne käte külge panemist, millised on olnud inimese eelnevad traumad ja operatsioonid, milliseid ravimeid ta võtab ning ega ole olnud näiteks avariisid. Selena selgitab, et avarii korral saab keha tugevalt põrutada ja kael viskub ette ja taha ning see jätab kehale jälje: „Trauma talletub kehasse, kuigi inimene ei pruugi ise aru saada või näha oma murede seost sellega.”

Kui mured ja varasemad kogemused on kuulatud, palub ta inimesel end pesuväele võtta ning massaažilauale pikali visata. „Kuulan käega ja siis otsustan, milliseid tehnikaid temaga kasutan,” räägib Selena. „Ma saan kehalt vastuse, keha näitab, kus on tal probleem,” selgitab ta. Võib juhtuda, et inimesel on olnud minevikus traumasid, mida ta ei mäletagi või ei taha mäletada.

„Otsin selle koha üles ja alustan kätega tööd keha peal,” ütleb Selena. Massaažiga osteopaatia tööd segamini ajada ei tasuks. „Osteopaat töötab viiel erineval tasandil,” ütleb Selena. Mida täpsemalt teha tuleb, sõltub igast juhtumist ja inimesest. Osteopaatia õpingute kestel ja ka edaspidi omandavad osteopaadid Selena sõnul palju erinevaid tehnikaid ning iga inimese puhul saab eraldi kaaluda, milliseid oleks vaja kasutada.

„See pagas, millega me koolist väljume, on suur,” tõdeb ta. Füüsiliste murede kõrval on osteopaadi vastuvõtule oodatud ka inimesed, kes kannatavad erinevate vaimsete probleemide all. „Paanikahood, ärevushäired, depressiivsus,” toob Selena näiteid.

Iga inimene on erinev

Praegusel ajal näeb Selena kõige rohkem inimesi, kellel on õla-, kaela- ja peavalud. „Sundasend, stress, pinged maailmamurede pärast, finantsilised probleemid,” näeb Selena valude põhjuseid. Kui palju ja milliste intervallidega keegi osteopaadi vastuvõtul käima peaks, on väga individuaalne. „Mõni inimene käib ühe korra ära ja ütleb, et tunneb end juba hästi,” räägib Selena. Järgmise seansiaja võib kohe kirja panna, aga ei ole tavapäratu, et inimene annab alles paari kuu möödudes märku, et sooviks jälle tulla. Selena kogemusel on ka inimesi, kellel ei ole aktuaalseid teravaid muresid, aga soovitakse käia vastuvõtul ennetavalt.

Selena annab enamasti inimestele kaasa ka juhiseid, kuidas oma tervist kodus kahe seansi vahelisel ajal toetada. Osteopaadi sõnul on aga inimesi, kes ei soovi ise midagi kodus teha ning käivadki ainult vastuvõttudel abi saamas. Selena toetab iga inimese puhul eraldi sobiva lahenduse leidmist: „Inimese otsust tuleb austada.”

Selena juurde satuvad inimesed tihti soovituse kaudu. Tema sõnul ongi osteopaatia selline teraapiavorm, mille mõistmiseks tuleb seda kogeda. On ka inimesi, kes satuvad reklaami peale või loevad mõnd osteopaatiast rääkivat artiklit. Mõne inimese jaoks on osteopaadi juures käimine Selena sõnul juba suisa kohustuslik, ütleb ta naerdes.

Hiljemalt pärast kolmandat-neljandat seanssi peaks inimene Selena sõnul tajuma muutust. „Muutus ei ole võib-olla ideaalne, kuid kui selg on aasta aega valutanud, siis see on krooniline valu ja ühe korraga seda valu ära ei võta,” tõdeb ta. Selena selgitab, et kui ta näeb, et inimene on valmis ise oma tervise eest aktiivsemalt hoolitsema, saab ta suunata edasi näiteks füsioterapeudi vastuvõtule.