Tuleb ikka ja jälle tõdeda, et Raplamaa on piisavalt suur, et suuta oma tegijatega üllatada. Alati võib kuskilt maakonna metsade vahelt leida mõne senitundmatu ettevõtte, kes turgu rikastab ja põnevaid lahendusi pakub. Sel korral käisime avastamas Kohilas toimetavat ettevõtet Cube House, mis toodab väikeseid, 20-ruutmeetriseid moodulmaju suvilaks, saunaks või väliköögiks.

Pereettevõtte eesotsas seisavad Reevo ja Ave Õuemets. Lisaks väikestele moodulmajadele tegutsevad nad ka Eesti Puitmaja Ehitus OÜ nime alt. See ettevõte tegeleb peamiselt PUR-vahuga soojustamisega.

Sündis vajadusest

Nagu paljud head asjad, sündis ka Cube House vajadusest. Pere otsis endale mõnusat suvitamiskohta, kuid ühtegi neile sobivat varianti leida ei suutnud. Müügil olnud suvilad olid kõik pigem kehvas seisus. Seega sai langetatud otsus hoopis krunt osta ja maja ise ehitada.

Mõte selleks vajaliku materjali kaugele Peipsi äärde viimisest tegi natuke ettevaatlikuks. Peljati olukorda, kus iga järgmise külastusega oleks materjalikogused poole väiksemaks kahanenud. Tundus seega turvalisem maja kodu lähedal valmis ehitada.

Reevol on juba üle 25 aasta töökogemust ehitajana ja seega polnud tema jaoks probleemi. Suvila saigi valmis ehitatud ja alles siis õigesse kohta transporditud ja ühendatud. Protsessi käigus lõi aga pirn põlema, et mõte on hea ja võiks ka teistele huvi pakkuda. Ja sedasi sündiski Cube House. Nimi pandi tulevikku vaadates, et ka välismaal huvi tekitada. Tänaseks on ettevõte Kohilas juba viis aastat tegutsenud.

Kohtume tootmisruumides, et moodulmajadele ka ise pilk peale visata ja välja selgitada, kui palju ruumi ühes 20 ruutmeetri suuruses majakeses ka on. Tootmine ise asub Vabaduse tänava ääres pisut Kohila südamest väljas, üle raudtee. Huviliste õigesse kohta suunamiseks on teeäärsele aiale silt sätitud. Maja ees tervitab meid Ave, kellega õige pea liitub ka Reevo.

Kohila on nende jaoks paik, kus koolis käidud ja kuhu hiljem ka kodu loodud. Ave ütleb naerdes, et nad elavad ise metsas kohe tootmise lähedal. Sellepärast see asukoht välja valitigi.

Astume tootmisruumidesse ja tutvume ettevõtte köögipoolega. Hetkel on valmimas kaks maja. Üks neist on saunaga varustatud 20-ruutmeetrine maja. Selle kõrval on aga valmimas kolmest moodulist kokku ühendatud 60-ruutmeetrine peremaja. Esimene neist on sisuliselt valmis ja teine alles algusetapis.

Ave ja Reevo räägivad, et tegelikult on neil veel kaks lepingut majade ehitamiseks sõlmitud, kuid ruumide suurus seab oma piirangud. Rohkem maju lihtsalt korraga olemasolevatesse ruumidesse ehitama ei mahuks. Sellepärast on neil juba omajagu laienemisplaane meelel. Seda nii töötajate kui ka ruumide osas. Sama asukoha naaberhoone võiks pakkuda lahendust ruumipuudusele. See kuulub vallale ja ettevõte loodab selle tulevikus endale soetada.

Hetkel on palgal kolm töötajat, kellele lisandub ka praktikant. Ave räägib, et huvitatud praktikante on nad ikka tööle võtnud. „Aga peame hakkama töölisi juurde otsima,” selgitab Ave. Tööd on lihtsalt sedavõrd palju.

On selge, et nad on sattunud idee peale, mis müüb. Kevad tervitas meid erinevate piirangutega ja pani linnakorterites elavad inimesed ehk mõnevõrra ootamatusse olukorda. Nii mõnigi sai järsku aru, et korteriseinad olid muutunud ahistavaks. Seda oli selgelt näha ka pealinna lähedastes looduskaunites kohtades, kus tuli juba sisuliselt järjekorda võtta, et looduse ilu nautima minna.

Teisalt pani see nii mõnegi inimese mõtlema päris oma koha peale. Koha peale, kus on aed koos kiige ja lõkkeplatsiga, et pingelistes olukordades natuke loodusest rahu ammutada ja värsket õhku hingata. Krapsakamad asusid mõtteid ka teoks tegema. Sellest tulenevalt saavad Ave ja Reevo tõdeda, et koroonaaeg on neile pigem hästi mõjunud.

Inimesed, kes otsivad endale oma kohta piltlikult öeldes maal ja metsade vahel, kuhu eriolukorras põgeneda, on just Cube House’i üles otsinud. Pakub ettevõte ju suurepäraselt mugavat lahendust oma paigakese rajamiseks. Lubaduste kohaselt ühendatakse maja kõige vajaliku külge kõigest kahe tunniga ja seejärel saabki juba sauna küdema panna.

Kõigest 20 ruutmeetrit

Eks ilmselt üks põnevamaid hetki ongi ühte sellisesse majja sisse astumine. Kaugelt vaadates jätab ta endast mõnusa ja moodsa mulje. Peaaegu terve üks sein on varustatud suurte akendega, mis vanamoeliste suvilate kõrval tagavad kahtlemata märksa valgusküllasema interjööri.

Selline suurus on valitud teadlikult. Asjaajamise seisukohast on sellise suurusega hoone rajamine väga lihtne. Nimelt ei ole alla 20-ruutmeetristel hoonetel tarvis ei ehitusluba ega ehitusteatist. Nii võtabki hoone ametlikult enda alla kõigest 19,93 ruutmeetrit. Ka tootmishoones olev kolmest ühendatud moodulist koosnev peremaja jääb pisut alla 60 ruutmeetri, mis tähendab, et ei vaja ehitusluba. Selle jaoks on vaja vaid ehitusteatist ja projekti, mille ettevõte ostjale väljastab.

Asjaajamise seisukohast muidugi mugav, aga teisalt on kuskil kuklas siiski mõte, et tegemist on kõigest 20 ruutmeetriga. Mingil imekombel on sellesse pisikesse ruumi mahutatud nii tualett, saun, duširuum kui ka väike köök-elutuba. Ave ja Reevo julgustavad majja sisse astuma ja seda võimalust ei saa käest lasta.

Tuleb tunnistada, et siinkirjutaja on juba loomult väikeste ja hubaste eluruumide usku ja seega suurt veenmist ei vajanud. Tegemist on tõesti mõnusa väikese eluruumiga. Ilmselgelt ei ole ta oma avaruse ja ruumikuse poolest vastaseks traditsioonilisele elumajale. Aga suuremate raskusteta suudan ette kujutada, kuidas elu selles väikeses saunamajas kulgeda võiks. Seal on just täpselt parasjagu ruumi mõnusa diivani jaoks, millel leiliviskamise vahepeal kaaslastega juttu puhuda ja kööginurgast endale midagi head hamba alla haarata.

Saunamaja on aga ainult üks sellise moodulmaja funktsioone. Sõltuvalt ruumipaigutusest ja sisustusest saab neid kasutada ka väliköögi või ühe magamistoaga puhkemajana.

Ave ja Reevo ise näevad aga laiemaid võimalusi. Miks ei võiks nende väike moodulmaja olla hea lahendus erinevates ülemineku olukordades. Nii võiks see olla elupaigaks iseseisvuvale tudengile või hoopis vanavanematele. Reevo leiab, et olukorras, kus vanavanemad ehk vajaksid abi, oleks ju hea nad väikese majaga oma krundile tuua. Nii oleksid nad piisavalt lähedal, et neid vajadusel aidata, ja samas piisavalt omaette.

Siinkohal tasub mainida, et Cube House’i majad erinevad ilmselt paljudest tavasuvilatest ka selle poolest, et need on mõeldud aastaringseks kasutamiseks. Nagu juba mainitud, tegeleb pere teine ettevõte PUR-vahuga soojustamisega. Loomulikult sai sama lahendust kasutatud ka pisikeste majade puhul. Selle tulemusel saab hoonet edukalt ka krõbedama külmaga kasutada. Kütmiseks kasutatakse õhk-soojuspumpa. Ave ja Reevo külastavad oma suvilat ka talvel ning alati tervitavad neid soe tuba ning madalad küttekulud.

Lisanduva boonusena on maja ka nutikas. Selle küttesüsteemi, boilerit ja elektrikerist on võimalik juhtida mobiililt. Ave ja Reevo suvila on varustatud ka kaameraga ning suurema vaevata näitab Reevo oma telefonist, milline on suvilas hetkel olukord ja temperatuur. Nii on neil alati võimalus endast majale märku anda juba enne kohalejõudmist. Õhksoojuspump on väärt abimees ka palaval suvel, kui ta, vastupidi, aitab ruume jahedana hoida.

Maja umbes kuuga

Uurin siis, kuidas ühe maja ostmise protsess välja näeb. Enamasti algab see mõistagi ettevõtte külastamisega. Reevo naerab kelmikalt, et kui klient juba korra ukse vahelt sisse astub, siis ilma majata ta tavaliselt enam ära ei lähe.

Kui kokkulepe tehtud, järgneb kliendi huvide välja selgitamine. Maja ehitatakse ikka uute omanike näo ja soovide järgi. Nii saab valida endale meelepärase fassaadi, põrandad, plaadid ja köögi. Köögiosa nad ise küll ei ehita. Tavaliselt kulub ühe 20-ruutmeetrise mooduli ehitamiseks umbes kuu. Tihtipeale võib ehitusele kuluvast ajast võtta suure osa hoopis kolmekordsete pakettakende kohalejõudmise ootamine. Tarneajad on lihtsalt pikad.

Kui maja valmis saab, liigutatakse see hoonest välja ning transporditakse asukohta. Ostjal tuleb omalt poolt vundament ette valmistada. Selleks piisab ka vaid kuuest ehitusplokist, mille peale saab maja asetada. Tegelikult on sama maja ka hiljem transporditav, kuigi see on ilmselt liiga kulukas, et seda iga kuu ette võtta.

Kõik majad ehitatakse tellimuse peale. „Lattu ei tooda midagi,” ütleb Reevo. Erandiks on küll maja, mida parasjagu tootmisruumides uudistame. See on näidismaja, kuid ollakse üsna kindel, et kui see müüki läheb, leiab see kiiresti uue omaniku. Selle hind on umbes 28 000 eurot. Umbes samasse hinnaklassi jäävad ka kõik teised samas mõõdus lahendused.

Eestist rääkides on kuubikmaju kõikjal. Üks neist on isegi Raplamaal Juurus. Kõige populaarsemad paigad paistavad aga olevat Haapsalu ja pealinna lähiümbrus.

Koos suure nõudlusega mõlgutavad Ave ja Reevo mõtteid ka uutest lahendustest, näiteks erinevatest katuselahendustest. Seni on tehtud kandilisi maju, aga neile võiks lisaks tulla kumera katusega hooned või poolkorrustega majad. Tervet teist korrust nad peale ehitada ei taha, sest alates viiemeetrisest kõrgusest tekib hoonel ehitusloa kohustus.

Tegelikult ei ole ka maja suuruse osas midagi kivisse raiutud. Valmistatakse ka näiteks 25-ruutmeetriseid maju ning alati on võimalus erinevaid mooduleid omavahel ühendada.

Oma klientidest rääkides ütlevad Ave ja Reevo, et enamasti on nad eestlased. Aga nende maju on läinud ka Lätti ja Rootsi. Huvi välismaalt pigem kasvab, kuigi koroonapandeemiast tulenevad piirangud on äri pigem pärssinud, sest liikumisega seotud reeglid kipuvad erinevate riikide vahel muutuma.

Näiteks on neile tulnud päring Inglismaalt, kus sooviti 30-40 maja. Selline maht jääb hetkel ruume ja töökäsi arvestades kättesaamatuks. Ave ja Reevo on mõelnud, et tegelikult ei soovigi nad oma tootmist üleliia suureks ajada. Pigem eelistavad nad tegutseda väikeselt, aga kvaliteetselt.

Kvaliteet mängib majades olulist rolli. Reevo ütleb, et isegi kui klient soovib hinna alandamiseks kasutada odavamat puitu, siis seda nad teha ei taha. Kvaliteetsed materjalid annavad kauni tulemuse ja see pole järeleandmise koht.

Astume saunamajast välja ja kuidagi paratamatult kujutan seda ette kuskil looduskaunis kohas. Seltsiliseks mõnusalt suur terrass ja sumedad suveööd. Ei ole üldse raske näha, kuidas see võiks pakkuda varjupaika argimurede eest ja loomulikult mõnusaid saunaõhtuid.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare