Ahjufetapastaga tomatite ülekülluse vastu

0
1008
Foto: Katri Reinsalu

Oma kasvuhoone tomatite valmimine on minu jaoks alati sündmus, mida oodata. Esimesel tomatil võtab alati justkui ilmatuma kaua aega, et punaseks minna. Küll saab teda kaua piilumas käia, enne kui ta noppimiseks valmis on. Ja oi kui magus ja mahlane see esimene suutäis alati on.
Sügis kipub vägisi kätte jõudma ja see kasvuhoone on natuke nuhtluseks muutunud. Tomatid jätkavad väsimatult valmimist ja mõtted, kuidas neid tarbida, hakkavad otsa lõppema. Aga tomatid on jätkuvalt magusad ja maitsvad ning see paneb paratamatult retsepte otsima, kuidas neid mõnel uuel viisil proovida.
Sel korral sattusin möödunud aasta alguses Soomes laineid löönud ja Liemessä toidublogist pärit ahjufetapasta peale. Ühe korraga saab toiduks teha paraja portsu tomateid. Ettevalmistus ei ole ajamahukas ja suurema osa tööst teeb ära ahi.
Õiget fetajuustu, mis on valmistatud Kreekas ja kus on kasutatud lamba- ja kitsepiima, meie kohalikust kaubandusvõrgust kuigi lihtne leida ei ole. Seega otsisin taskukohase ja kättesaadava alternatiivi.
Pean tunnistama, et tulemus oli üllatav. Ma ei julge kunagi esimesest katsetusest kuigi palju loota. Kipub ju ikka nii olema, et alles pärast mitmeid valmistamiskordi saab korralikult selgeks, mida ja kuidas retseptis muuta, et endale kõige maitsvam tulemus saavutada. Sel korral kukkus aga kohe esimese korraga täitsa hästi välja. Pasta tuli maitsev, tomatine ja kadus kiiresti näljastesse kõhtudesse ja läheb kindlasti peagi kordamisele. Hakka või kurvastama, et tomatihooaeg peagi läbi saab.

Vaja läheb: 250 g häid makarone, 200 g fetajuustu, 1 dl oliiviõli, 0,5 punast tšillit, 2 küüslauguküünt soovi korral, 1-2 karbitäit ploom- või kirsstomateid, soola ja musta pipart, värsket basiilikut

Tee nii: Kalla ahjuvormi põhjale veidi oliiviõli. Tõsta fetajuust terve plokina vormi. Lõika tšilli viiludeks, puista fetale. (Kui kasutad küüslauku, siis lõika viiludeks ja lisa ka need). Nirista peale julgelt oliiviõli. Pese ja nõruta kirsstomatid, aseta vormi fetajuustu ümber ja keera neid oliiviõlis. Maitsesta julgelt musta pipraga, tomatitele riputa ka veidi soola. Küpseta 200-kraadise ahju keskosas umbes 15 minutit. Siis tõsta ahju kuumust ja lülita sisse grillrežiim. Küpseta veel u 10 minutit. Keeda makaronid vastavalt pakendi juhistele al dente. Nõruta. Kui kasutasid kirsstomatikobaraid, eemalda varred ja rootsud. Suru küpsetatud feta veidi katki. Sega kogu tomati-juustusegu nõrutatud makaronide hulka. Puista peale värsket basiilikut ja serveeri.
Nipid ja soovitused: Algretseptis oli 1 dl oliiviõli. Kalorite lugejad võivad ka natuke vähem lisada.

Allikas: www.nami-nami.ee

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare