Koroonapiirangute mõju ulatub igasse eluvaldkonda. Kuigi Paf Eesti-Läti korvpalliliigas mängud jätkuvad, pealtvaatajaid tribüünidele ei lubata. Avis Utilitas Rapla pidas laupäeval, 16. jaanuaril 2021. aasta esimese kodumängu ning selle puhul korraldas klubi fännidele ühise vaatamise Sadolini spordihoone parklas.

Sinna oli üles seatud suur ekraan, millelt näidati mängu otseülekannet. Kommentaarid ja heli edastati samal ajal raadiost. Laupäeva õhtul oli Sadolini spordihoone parklasse kogunenud ligikaudu kakskümmend autot või natuke isegi rohkem. Kuna Vesiroosi terviserajad olid aktiivses kasutuses terve päeva jooksul, peatus ka osa suusatajaid, et ekraanilt mängu vaadata.

Rapla korvpallikool planeeris ühist mängu vaatamist parklas eelmise aasta lõpust saati. Korvpallikooli juht Jaak Karp ütles, et üritus läks kenasti – väljahõigatud visioon viidi ellu. “Mängu poolajal kiirustasin ise ka parklasse ja vaatasin, mis seal toimub. Meeleolu oli lõbus ja ülev. Õnnestumistele elati kaasa signaali andmisega. Kuigi inimesed istusid autodes ja eraldi, oli tunda ühtsuse tunnet,” rääkis Karp.

Tegemist oli ainulaadse sündmusega Eesti korvpallis. Ühelgi teisel korvpallimängul ei ole sellist võimalust fännidele pakutud. Kas seda tehakse ka tulevikus? Praegu ei oska öelda. Jaak Karp ütles, et olukorras, kus pealtvaatajate puudumise tõttu on piletitulu klubi jaoks kadunud, on selliste ürituste korraldamine raskendatud. Piletitulu puudub, kuid ühiste vaatamiste korraldamine on lisakulu.

Ihringu lahkumismäng

Mäng ise nii edukalt Avis Utilitas Rapla jaoks ei kulgenud. Käimasoleval hooajal mängiti Pärnu Sadama vastu neljandat korda ning vastu tuli võtta neljas kaotus tulemusega 88:93 (22:29, 25:14, 20:23, 21:26). Lõpuminutid läksid küll ärevaks ja oma võimalused avanesid ka Raplal, kuid enda kasuks ei suudetud mängu kallutada.

Terve mängu jooksul oli tähelepanu keskpunktis Rapla mängujuht Mario Ihring. Põhjus oli selles, et tegemist oli tema viimase kohtumisega Avis Utilitas Rapla särgis. Samal päeval, 16. jaanuaril olid mängija ja klubi teatanud koostöö lõpetamisest. Ihring ütles, et põhjused klubist lahkumiseks on eraelulised ning täpsemalt ta nendest rääkida ei soovi. Oma viimases mängus viskas Mario Ihring 26 punkti, andis 15 korvisöötu ja tegi 7 vaheltlõiget.

Eriti sümboolne oli see, et Ihring valiti ka Paf Eesti-Läti korvpalliliiga nädala viie parema mängija sekka. Koos temaga kuulub sinna ka teine Rapla mängija Roberts Freimanis. Avis Utilitas Rapla on käesoleval hooajal kogunud üheksa võitu ja kaheksa kaotust ning asub Eesti-poolses turniiritabelis kolmandal kohal Pärnu Sadama ja BC Kalev/Cramo järel.

Kaotusest oli väga kahju

Avis Utilitas Rapla fänn Kalle Hansar on kodumängudel alati saalis kohal. “Kui just mingit loodusõnnetust ei ole, olen sada protsenti tribüünidel,” sõnas ta. Seekord aga saali ei pääsenud ning tuli valida kas kodus vaatamise või parklasse sõitmise vahel. Hansar sõitis parklasse. Ta ütles, et tipphetkel oli seal kohal peaaegu kolmkümmend autot, igas autos kaks-kolm inimest. Paljud võtsid kaasa teed, et oleks midagi sooja juua. Seda tegi ka Hansar.

Meeleolu parklas oli ühest küljest lõbus, kuid samal ajal oli üleval ka pinge. Loodeti omade võitu, mis seekord siiski tulemata jäi. Hansar ütles, et sellest on väga kahju. Eriti selles valguses, et tegemist oli Ihringu viimase mänguga ja võit oleks olnud ideaalne võimalus tema ärasaatmiseks. Kuigi saalis pealtvaatajaid ei olnud, olid fännid asetanud tribüünidele fännisärgid ja lipud. Hansar ütles, et vahva oli näha ekraanil oma nimega särki tribüünil.

Ka Andrus Aasamaa on tavapäraselt tribüünil kohal. Nüüd, kui seda võimalust ei olnud, pidas ta ka parklas ühist vaatamist väga heaks mõtteks. “Kodus mängu vaatamine ei ole ikka päris see. Teistega koos saab emotsioonid ikka välja elada,” rääkis ta. Aasamaa aitas ka parklat valmis sättida selle ürituse tarbeks ning oli kokku neli tundi väljas. Laupäeval oli päris külm õhtu, kuid see teda ei häirinud. Ta lisas, et kui lähiajal pealtvaatajaid saali ei lubata, võiks veel samasugust ühisvaatamist korraldada.

Adrenaliin andis sooja

Rapla fänn Diana Tamre on tavaliselt tribüünil trummi tagumas. Laupäeval see võimalik ei olnud. Selle asemel istus ta autos ning jälgis mängu suurelt ekraanilt. Kui saabus moment mängule häälekalt kaasa elada, vajutas tema väike poeg autosignaali. “Selle ürituse korraldamine oli suurepärane mõte. Koos teiste fännidega tunned end nagu saalis. Ühtne tunne valitseb. Tunned, et oleme kõik õige asja eest väljas,” sõnas Tamre.

Kui öelda, et Ihringu lahkumismängus teenitud kaotusest on natuke kahju, on seda vähe öeldud. Tegelikult oli ikka väga kahju. Eriti olukorras, kus veel viimaste hetkedeni oli õhus lootus, et mängu saab veel päästa. Viimaseks viieks minutiks tulid fännid ka autodest välja, et oma lemmikuid vähemalt distantsilt toetada. Tamre ütles, et külm ei olnud – adrenaliin hoidis sooja.

“Ma isegi ei kaalunud, kas minna mängu parklasse vaatama või mitte. Olin selles täiesti kindel. Kui selliseid üritusi tuleb veel, olen alati valmis neist osa võtma,” rääkis Tamre.

Subscribe
Notify of
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare